1 Aralık 2012 Cumartesi

AŞURE



 
HABERCİ KELEBEK AŞURESİ


     En sevdiğim tatlılardan biri aşuredir. Arkadaşlarla birlikte ortak aşure yapmaya karar verdik.Herkes bir malzemesini getirecek ve Nihal teyzemiz hünerli elleriyle bütün malzemeleri birleştirecek...Düşüncesi bile ağzımı sulandırdı.Ertesi gün bir koca tencere aşuremiz oldu.
 Hepimiz aşureye doyduk.



Haberci Kelebek


  • 1kg. aşurelik buğday
  • 1khv.fn. pirinç
  • 500gr.nohut
  • 500gr.k.fasulye 
  • 250gr. iç bakla
  • 250gr.kuru üzüm
  • 250gr.kuru kayısı
  • 250gr.kuru incir
  • 100gr dut kurusu
  • 2kg.şeker
  • 1/2 çay kaşığı tuz
  • 1 adet çubuk tarçın
  • 5 adet karanfil
  • 1 su bardağı tuzsuz fıstık
  • 1 su bardağı fındık
  • 1 su bardağı ceviz
  • 1 çay bardağı kuş üzümü
  • 1 su bardağı nar
  • 1/2çay bardağı susam
    Nihal Teyzenin Aşuresi

  • 

    

         Buğday,nohut,fasulye,iç baklayı ayıklayıp yıkayalım ve kabarmaları için ayrı ayrı ıslatalım.(2-3 saat kadar)Buğdayı düdüklü tencereye alıp, üzerine çıkacak kadar su ekleyip iyice pişirelim.Nohut,fasulye,iç baklayı da ayrı ayrı haşlayalım.Bu arada kuru üzümü,dut kurusunu ayıklayıp yıkayalım.Kuru incir ve kuru kayısı ayıklayıp yıkayıp küp küp doğrayalım.2 su bardağı suya 1 adet çubuk tarçın ve 5 adet karanfil koyup bir taşım kaynatıp, kenara alalım.Pişen buğdayı büyük tencereye alalım,suyu azalmış olacağından, yoğun bir kıvam olacak şekilde sıcak su ekleyelim ocağın altını yakalım.Buğdayın içine nohut,fasulye,iç baklayı ve şekeri ekleyip karıştıralım.Kuru üzüm,dut kurusu,kuru incir ve kuru kayısıyı da karışıma ekleyelim.Tuzsuz iç fıstığın varsa kabuklarını ayıklayıp ekleyelim. Hazırladığımız tarçın, karanfil suyunu ve 1/2 çay kaşığı tuz da ekleyelim.Karıştırarak 10-15 dk. kaynamasını bekleyelim.Son olarak kıvamını kontrol edip,gerekirse sıcak su ekleyip bir taşım kaynadıktan sonra ocağın altını kapatalım.Tencerenin kapağını kapatıp 10 dk.kadar tüm malzemenin özleşmesi için bekleyelim.Bir taraftan 1 su bardağı fındık ve1 su bardağı cevizi iri parçalar halinde öğütelim.Kuş üzümlerini ayıklayalım.Kaselere koyduğumuz aşurelerin üzerini fındık, ceviz,nar,susamla süsleyip,sevdiklerimiz ve komşularımıza dağıtalım.
    Afiyet olsun!                                          
    
                                                                                                 

    

    
    





    1 yorum:

    1. kaşık kaşık yerdim şimdi olsa
      elinize sağlık...

      YanıtlaSil