4 Kasım 2012 Pazar

EKMEK (ÇAPATA)



      Bütün mutfakların vazgeçilmezi özellikle Türk mutfağının  olmazsa olmazı ekmek...Güzel yapılmış her çeşit ekmeği,çok severim.Helede sıcaksa, dayanamayıp, neredeyse hepsini bitirme isteği uyanır içimde...Ara sıra evde çeşitli ekmek denemelerim olmuştu.Ama şunu anladım ki en lezzetlileri çocukluğumda annemin,ananemin,baba-nemin taş fırında yaptığı ekşi mayalı ekmekler.Benimde bazen hamur aşamasın da yada fırınlama da yardım ettiğim olmuştur.Bu sebepten hayalim bahçeli bir ev bahçesinin kenarında muhteşem ekmekler için taş bir fırındır.
      Çok sevdiğim ekmek çeşitlerinden biri olan çapata yapımı epeyce zaman alan ve uğraştırıcı bir ekmektir.Kendimce daha basit ve kolay yoldan bir çapata denemesi yaptım fena olmadı.

      Benim ÇAPATA tarifim

  • 5 bardak tam buğday unu
  • 2-2,5 bardak ılık su
  • 2 çay kaşığı toz maya
  • 4 ceviz büyüklüğünde ekşi maya
  • 1tatlı kaşığı toz şeker
  • 1,5 tatlı kaşığı tuz
  • Zeytin yağ,kekik,pul biber


        Çapatanız sade,baharatlı,zeytinli,cevizli de olabilir tercih size ait

     Unu geniş bir kaba alıp ortasını havuz gibi açalım.Unun ortasına ekşi maya ,toz maya,şeker ve tuzu koyalım.Üzerine çok az ılık su döküp mayaları iyice karıştırıp çözelim.Kenarlardaki undan bir miktar üzerine serpelim,kapın üstüne bir örtü örtüp 25-30 dk mayanın kıvama gelmesi için ılık bir yerde bekletelim.Süre sonunda unun aldığı kadar ılık suyu yavaş  yavaş ilave ederek kulak memesi kıvamında hamur elde edelim.Hamurun üzerini örtüp 1 saat kadar ılık bir yerde mayalanmaya bırakalım.1 saat sonra hamuru un serptiğimiz tezgaha alıp avuç içimizde bastırıp katlayarak yoğuralım.Hamuru toparlayıp yumruk büyüklüğünde parçalara bölelim.Parçaların birini alıp diğerlerinin üzerini örtelim.Aldığımız parçayı tekrar yoğurarak boyu  daha uzun olacak şekilde enine ve boyuna uzatalım.Hamurun üzerine 1-2 damla zeytin yağ damlatıp elimizle yayalım üzerine kekik ,pul biber serpelim.Önce bir kenarını hamurun ortasına getirerek katlı yalım diğer kenarları da katladığımız kenarın üzerine gelecek şekilde katlayıp küçük dikdörtgen elde edelim.Tüm parçalara bu işlemi yapalım.Büyük bir mutfak bezine un serpip hazırladığımız parçaları aralıklı birbirlerine yapışmadan dizelim üzerine çok az un serpip 1 saat kadar mayalanması için ılık bir yerde bekletelim.Süre sonunda tepsiye hafif un serpip,hamur parçalarımızın mayasını söndürmeden dikkatlice aralıklı dizelim,her birinin üzerine fırça yardımı ile zeytin yağ sürüp hafif un serpip 250 derecede 10-15 dk pişirelim.Afiyet olsun.

1 yorum:

  1. Sayın Haberci kelebek elinize dilinize sağlık olsada yesek derim, yanında bir de çay ne güzel olur of of of...

    YanıtlaSil