29 Ekim 2012 Pazartesi

Tarhana Yapılışı



      Bir çok tarhana çeşidi var.Annemin yaşının ilerlemesinden dolayı artık yapamadığı, benim en çok sevdiğim rengi kırmızı,hafif ekşi kış aylarında muhteşem bir lezzet olan tarhana...

   
   Bu kış kendim yapamama rağmen kızlarıma iş yerinden Nihal teyzesi kurutulmuş tarhanasından bir miktar Nurten teyzesi de yaş tarhanasından getirdiler ikiside süper olmuş.




   
     Birde Bolu yaylalarından bol yoğurtlu beyaz tarhana ve meşhur kızılcık tarhanası geldi.







                    
  • 1/2 kg. domates
  • 1/2 kg.kırmızı biber
  • 5-6 adet yeşil biber
  • 4 adet orta boy soğan
  • 1 baş sarımsak
  • 1 kase haşlanmış nohut
  • 2 kg.süzme yoğurt
  • 1 demet maydanoz
  • 1 demet nane
  • 5 çorba kaşığı tuz



          Domates,kırmızı biber, yeşil biberi yıkayalım.Tencereye domatesleri doğrayıp,saplarını ve çekirdeklerini ayıkladığımız biberleri ekleyelim.Soğanı sarımsağıda soyup ilave edelim,yumuşayana kadar pişirelim.Bu karışıma nohut,temizlenmiş yıkanmış maydanoz ve naneyi de ekleyip rondodan geçirelim.Elde ettiğimiz püreyi genişce bir kaba alıp üzerine yoğurdu ve tuzu ekleyip karıştıralım.
Yumuşak bir hamur elde edene kadar alabildiğince un ilave edelim.Ekşimesi için çok güneş almayan bir kenara alalım.Hafif ekşilikte isteyenler için 1 hafta benim gibi ekşi sevenler için 2 hafta mayalanma süreci olacaktır.İlk 3 gün boyunca kabarma fışırdama olacaktır.Bu üç günde taşmaması için hamuru daha sık kontrol edip  bir miktar un ilave edip yoğuralım.
         Sonra ki günlerde mayalanma olacaktır,elimizi unlayarak ara ara yine yoğurma işlemini sürdürelim.İsteğimize göre 1 veya 2 hafta sonunda ekşime  tamamlanana kadar.Bu süre sonunda rengini muhafaza etmesi ve vitaminlerinden fazla kaybetmemesi için direk güneş almayan oda yada kapalı balkona temiz büyük bir örtü serelim.Hamurdan orta büyüklükte parçalar koparıp aralıklı serelim.Yüzeyleri hafif kuruyunca hepsinin diğer taraflarını çevirelim.Bu yüzeyleride hafif kuruyunca her parçayı  elimizde yoğurarak 3-4 küçük parçaya bölelim.Yine çok sertleşmeden kurumaya bırakalım.Kuruyan parçaları bu sefer ufalayalım.Ele yapışmayan bir hal alana kadar ara ara karıştırıp  kurutalım.Nemi tamamen gittiğinden emin olunca(çok sert olmamalı) robottan çekerek tekrar serelim iyice kuruyana denk ara ara karıştıralım.(Eğer zor gelmeyecekse elimizle ufalama aşamasından sonra annelerimizin yaptığı gibi robot yerine, kevgirden geçirilebilir.)Bez torbada nem almayacak bir yerde üzere kış boyu tüketmek  muhafaza edelim.












  

2 yorum: