26 Ocak 2013 Cumartesi

ISPANAKLI PEYNİRLİ BÖREK

HABERCİ KELEBEK

   Çocukluğumda annem, ananem, babaannem kısaca tüm büyüklerim çok kısa sürede el açması börekler yapardı.Bizlere şimdi çok zor gelen yufka açmak, şipşak yapılırdı.Annem sabrı sayesinde ilkokul döneminde evde ne zaman hamur işi yapılsa bende küçük oklavamla mutlaka bir şeyler yapardım.Yaptığım her ne olursa olsun gözleme,kartala(lavaş),poğaça mutlaka annem pişirir,hiç bir şeye benzemese bile babam yer;kızım mı yapmış pek tatlı olmuş deyip yenirdi.Ben ise gaza gelir daha çok yapmaya çabalardım.Çok sık olmasa da arada hamur açmaya çalışıyorum.Ispanaklı peynirli börekte o günlerden birinde yapıldı.

      Hamur için:

  • 500 gr.un -açmak için ayrıca un
  • 1 yumurta
  • 5 kaşık yoğurt
  • 5 kaşık zeytin yağı
  • 1 çay kaşığı tuz
  • Bir miktar ılık su
    Unu geniş bir kaba alıp,ortasını havuz gibi açalım,içine 1 yumurta,5 kaşık yoğurt,5 kaşık zeytin yağı,1 çay kaşığı tuz koyalım.Azar azar su ilave ederek kulak memesi kıvamında hamur elde edelim.İç malzemeyi hazırlarken üzerini bezle örtüp hamuru dinlendirelim.
HABERCİ KELEBEK


    İç malzeme:
  • Yarım kilo ıspanağın(ayıklanıp yıkanmış sadece yaprak kısımları)
  • 200 gr. peynir
  • 4-5 kaşık zeytin yağı
  • 1 çay kaşığı tuz
  • pul biber,karabiber
  • 1 çay bardağı zeytin yağı(yufkaların arasına sürmek için)
  • 1 çay bardağı  su

    Ispanağı doğrayalım peynir,zeytin yağı,tuz,pul biber,karabiberi ilave edip karıştıralım.Yufkaların arasına 
sürmek için bir kase içinde 1 çay bardağı zeytin yağı ile 1 çay bardağı  suyu karıştıralım.
     Hamuru açacağımız yere alıp 5 parçaya bölelim yuvarlayalım.Bir parçayı alıp diğerlerini kurumaması için örtelim.Aldığımız parçanın üzerine ara ara un serpelim ve oklava ile iyice incelene kadar açalım.Yufkanın her yerine fırça yardımı ile hazırladığımız yağ su karışımından sürelim.Yufkanın bizden tarafından tutup ortasına kadar ikiye katlıyalım.İki kat olan bu kısma boydan boya iç harçtan koyalım.Yavaş yavaş katlayarak rulo yapalım.Rulonun ortasından başlayarak iki yana yırtmadan uzatarak malzemeleri sıkıştıralım.Ortadan ikiye bölelim ve her parçayı kendi etrafında döndürerek gül şekli verelim.Yağladığımız tepsiye dizelim.Diğer hamur  parçalarına aynı işlemleri yapalım.Üzerlerine yumurta sarısı sürüp ısıttığımız fırında 30-40 dk.kızarana denk pişirelim.AFİYET OLSUN!



1 yorum:

  1. müthiş, sıcak sıcak yanında
    bir bardakta çay eee daha ne istenir ki hayattan...

    YanıtlaSil