25 Ekim 2012 Perşembe

DAMLA'nın Salçası




       Kış Hazırlıklarına salça,domatesli biber turşusu,yemeye hazır kırmızı közbiber,domates kurusu,turşu ile devam edelim.Damla'cığımın ve ailecek sevdiğimiz kahvaltılık domates-biber salçasından bu dönem biraz yaptım.
                          
                                   Domates-Biber Salçası

  • 3 kg.armut domates
  • 3 kg.kırmızı salçalık biber
  • 3 yemek kaşığı tuz
           Domatesleri iyice yıkadıktan sonra dörde bölüp genişce bir tencereye koyalım,ocağın altını yakalım.Biberleri de iyice yıkadıktan sonra saplarını çekirdeklerini ayıklayıp parçalalara bölelim domateslerin üzerine ilave edelim.Ara ara karıştıralım.Tüm malzemenin iyice piştiğinden emin olduğumuzda ocağın altını kapatalım ılıması için bekleyelim.Delikleri çok büyük olmayan kevgirden malzememizi geçirelim.(Bu işlem yerine blender da tercih edebiliriz ancak kevgirden geçirdiğimiz gibi pürüzsüz olmayacaktır.)Elde ettiğimiz püreyi tekrar tencereye alalım ve tuzu ilave edip  karıştırarak 10-15 dk. kadar kaynatalım.Yayvan tepsilere kalınlığı 3cm.geçmeyecek şekilde döküp, üzerlerini tülbentle kapatalım.Güneş durumuna göre 2-3 gün ara ara karıştırararak güneşletelim.Bu esnada 1.gün sonunda ekşime köpürme olabilir daha sık karıştırarak suyunun uçması ve kıvam almasını sağlayalım.Çok katılaşmadan güneşten alalım ve fırını 100-120 derecede ısıtalım 10-15dk yakmadan fırınlayalım.Soğumadan kavonuzlara doldurup kapakları sıkıca kapatalım.
         Çocukluğumdan kalma lezzet olan kahvaltıda olması gereken, hazırladığımız bu salçaya bir miktar zeytinyağ ilave edip tüketebileceğimiz gibi Damla'cığımın sevdiği tarifini vereceğim şekilde de hazırlayabiliriz.
  • 7 yemek kaşığı domates-biber salçası
  • 10 adet ceviz(iri parçalar halinde dövülmüş)
  • 3 diş dövülmüş sarımsak( isteğe bağlı)
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • 1 tatlı kaşığı kekik
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 tutam karabiber
  • 5 çorba kaşığı zeytinyağı                     
          Salçayı koyduğumuz kabımıza tüm malzemeleri listedeki sıraya göre ilave edip iyice karıştıralım.Kahvaltılık salçamız bu şekilde hazır olacaktır.Arzumuza göre baharat ve zeytinyağı miktarını arttırıp azaltabiliriz.

                                                          
 
                                                    Domatesli Biber Turşusu

 

  • 1kg. domates
  • ½ kg.yeşil sivri biber(isteğe göre acı veya tatlı)
  • 10 diş sarımsak
  • 1 çay bardağı üzüm sirkesi
  • ½ çay bardağı sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • 1 çorba kaşığı tuz
  • 1 demet maydanoz
 
            Domatesleri yıkayıp rendeleyelim veya robottan geçirelim. Genişçe bir tencerenin içine alıp kaynatmak üzere ocağa alalım. Domatesler kaynarken biberleri yıkayalım. Sap kısımlarını keselim. Domateslerin iyice piştiklerinden emin olunca biberleri ilave edelim. Üzerine tuz, şeker ve sıvı yağı ekleyelim. Biberlerin rengi sarılaşana denk pişirelim. Yani hafif yumuşamaları yeterli olacaktır. Ocağın altını kapattıktan sonra soyulmuş sarımsakları ve sirkeyi ilave edelim. Temizleyip yıkadığımız maydanozu doğrayıp ekleyim karıştıralım. Sıcakken kavanozlara doldurup, sıkıca kapaklarını kapattıktan sonra ters çevirip üzerlerini bir iki kat havlu örtüp soğumalarını bekleyelim. Kapaklarının tutmuş olması gerekir. Eğer tutmayan varsa öncelikle onu tüketelim, kapağı açılmış turşuyu buzdolabında muhafaza edelim.    
 

 
                                          Yemeye Hazır Köz Kırmızı Biber  
 
                                                                                

  • 2 kg. Kırmızı Köz Biber
  • 5-6 diş sarımsak
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 1 su bardağı üzüm sirkesi
  • 1 çorba kaşığı tuz 

             Biberleri mangalda veya fırının ızgara kısmında közleyelim, kabuklarını soyalım, çekirdeklerini güzelce temizleyelim. Temizlenmiş biberleri önce uzunlamasına şeritler halinde bölelim. Sonra orta büyüklükte doğrayıp geniş bir kaba alalım. Soyulmuş sarımsakları ortadan ikiye bölüp minik küpler halinde doğrayalım, biberlere ekleyelim. Üzerine tuz sirke ve zeytinyağını ilave edip kapıştıralım. Kavanozlara alıp, buzdolabında yaklaşık 1 ay içinde tüketmek üzere saklayabiliriz. Yiyeceğimiz zaman tabağa bir miktar çıkartıp üzerine ince kıyılmış maydanoz serpelim.
  

                                                 Domates Kurusu

                                      

  • 20 kg. armut domates(çok sert veya çok yumuşak olmayacak, tam kırmızı olacak.)
  • 10 -15 çorba kaşığı tuz

 

           Domatesleri bol suda güzelce yıkayalım. Sularının süzülmesini sağlayalım.Domatesleri diklemesine dörde bölüp süzgüye alalım,bir miktar domates suyu süzülecektir.Güneş gören ayak altı olmayan bir balkon veya teras belirleyelim.Zemini temizleyip büyükçe bir sofra bezini yere yayalım.Kabuklu kısımları alta gelecek şekilde domatesleri dizelim.Üzerlerine eşit miktarda bolca tuz serpelim.Yukarıda kalan yüzeyleri 1-2 gün içinde kurumaya başlayacaktır.Yüzeyleri kuruduktan sonra ters çevirerek alt yüzeyinin de 1-2 gün iyice kurumalarını sağlayalım.1 günde genel karıştırarak tamamen kuruduklarından emin olalım.Bez torbalar içinde nemden ve sıcaktan koruyarak kış boyu tüketmek üzere muhafaza edelim.Domates kurularını tüketmeden önce güzelce yıkayalım ve sıcak suyun içinde  5dk.kadar bekletip kullanalım.  
                            
                                  
 


                                                    Karışık Turşu           
 

                                           
      ·  1 kg.Turşuluk salatalık ortaboy
·  ½ kg.Sivri ince biber
· ½ kg. Acur
·  ½ kg.Kelek                                                             
· ½ kg.Yeşil domates
· 4-5 adet Kırmızıbiber
· ½ kg.Havuç
· 4-5 adet Kereviz dalı
· 10-15 diş kadar sarımsak
· 6-7 adet kadar nohut
· 1 yemek kaşığı toz şeker
· 1 yemek kaşığı limon tuzu
· 15 yemek kaşığı diri tuz
· ½ lt.Üzüm sirkesi
· ½ lt.Elma sirkesi
· Sıcak su
· 8-10 lt mümkünse cam kavanoz
        İsteğe göre ve mevsime göre lahana vb. sevdiğimiz sebzeleri ekleyebiliriz. 
                                                                                                                                                                                                                                                                                                             
        Tüm turşuluk sebzelerimizi yıkayıp temizleyelim, kurumaları için süzgüye alalım. Salatalık, biber, acur, yeşil domateslerin bir taraflarından dikkatlice bıçak batıralım. Kırmızıbiberlerin çekirdeklerini temizleyip, dörde bölelim. Sarımsakların kabuklarını soyalım. Kavanozun altına yıkadığımız nohutları atarak başlayalım. Kereviz dalları hariç tüm yıkadığımız malzemeleri isteğimize göre sıkı bir şekilde kavanoza dizelim. En üste kereviz dallarını yerleştirelim. Bir kabın içine tuz, limontuzu ve şekeri koyup üzerine 2 lt kadar sıcak su ilave edip eritelim. Üzerine sirkeleri ekleyelim. Kavanoza erittiğimiz karışımı dökelim. Eğer kerevizin üzerine kadar sıvılar çıkmadıysa kalan kısmını sıcak su ile tamamlayıp kapağını sıkıca kapatalım.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder