15 Ekim 2012 Pazartesi

Kış Hazırlıkları - Reçeller

  
           
            Kışın yaklaşmasıyla evlerdeki kış hazırlıkları bitmek üzere,kendi çocukluk dönemimde meyvelerin bollaştığı dönemde annem reçellerle kış hazırlıklarına başlardı.

           REÇELLER ve MARMELATLAR
           Çilek Reçeli
  • 1 kg. Çilek
  • 1 kg. Toz şeker
  • Çeyrek limon suyu
Çilekleri temizleyelim yıkayalım ve yıkadığımız suyun iyice süzülmesini sağlayalım.
Çileklerin üzerine şekeri ilave edip bir gece bekletelim.(Hava çok sıcaksa buzdolabında)
Şekerde beklettiğimiz çilekler sularını salmış yüzeye çıkmış göreceğiz.
Karıştırıp şekerin iyice erimesini sağlayıp 45-50 dk kadar kaynatalım.
Üzerine birikmiş köpüğü arara alalım, ocağı kapatmadan limonu sıkıp karıştıralım.
Çay kaşığının ucuyla reçelden alalım 2-3 sn soğuttuktan sonra baş parmak tırnağımızın üzerine bir damla damlatalım hemen akmıyor damla kalıyorsa olmuş demektir. Akıyorsa biraz daha kaynatmak gerekebilir.(Büyüklerimden öğrendiğim bir teknik)
Kavanozlara sıcakken dikkatlice doldurup kapaklarını kapatalım.


Kayısı Reçeli
·         1 kg. Kayısı
·         750gr. Toz şeker(Kayısılar sulu değilse 1kg.toz şeker ve 1 bardak su)
·         Çeyrek limon suyu
Kayısıları yıkayalım, çekirdeklerini temizleyelim, isteğimize göre ikiye veya dörde bölelim.
Kayısıların üzerine şekeri ilave edip bir gece bekletelim.(Hava çok sıcaksa buzdolabında)
Şekerde beklettiğimiz kayısılar sularını salmış olacaktır.(Kayısılar sulu değilse 250gr.daha şeker ve 1 su bardağı su ilave edelim.)
Karıştırıp şekerin iyice erimesini sağlayıp yaklaşık 40 -45 dk. kadar kaynatalım.
Tanelerin dağılmamaları için çok karıştırmamaya ve ocağın fazla açık olmamasına özen gösterilim.
Üzerine birikmiş köpüğü arara alalım, ocağı kapatmadan limonu sıkıp karıştıralım.
Annem kendi kayısılarımızdan yaptığında, çekirdeklerini de kırar kabuklarını soyup reçele ilave ederdi. Denemenizi tavsiye ederim, fakat çekirdeklerin acı olup olmadığını kontrol etmeyi unutmayalım.
Kavanozlara sıcakken dikkatlice doldurup kapaklarını kapatalım. 
Şeftali Reçeli
·         1 kg. Şeftali
·         1kg.toz şeker (tercihiniz sert şeftali ise 1 çay büyük çay bardağı su
·         Çeyrek limon suyu
Şeftalileri yıkayalım, kabuklarını soyup, isteğe göre elma dilimi veya küp şeklinde doğrayalım.
Şeftalilerin üzerine şekeri ilave edip bir gece bekletelim.(Hava çok sıcaksa buzdolabında)
Şekerde beklettiğimiz şeftaliler sularını salmış olacaktır.( Sert şeftali seçtiyseniz 1 çay büyük çay bardağı su ilave edelim.)
Karıştırıp şekerin iyice erimesini sağlayıp 40 -45 dk. kadar kaynatalım.
Tanelerin dağılmamaları için çok karıştırmamaya ve ocağın fazla açık olmamasına özen gösterilim.
Üzerine birikmiş köpüğü arara alalım, ocağı kapatmadan limonu sıkıp karıştıralım.
Kavanozlara sıcakken dikkatlice doldurup kapaklarını kapatalım. 
Vişne Reçeli
·         1 kg. Vişne
·         1,500 gr.Toz şeker
Vişneleri yıkayalım, çekirdeklerini temizleyelim.
Vişne üzerine şekeri ilave edip 25-30 dk kadar kaynatalım.
Üzerine birikmiş köpüğü arara alalım.
Yayvan bir tepsiye döküp üzerine tülbent örtelim,1 veya 2 gün güneşin durumuna göre güneşletip biraz daha koyulaşmasını sağlayalım.
Kavanozlara doldurup kapaklarını kapatalım.
Kızılcık Marmelatı
·         1 kg. Kızılcık
·         1 kg. Toz şeker
·         1 bardak su 
Kızılcıkları yıkayalım, ayıklayalım.
Tencereye alıp kızılcıkların üzerine 1 bardak su ilave edip 30-40dk. yumuşayıncaya kadar kaynatalım.
Yumuşayan kızılcıkları  kevgir veya süzgüden geçirerek çekirdeklerinden ayıralım. 
Süzgüden geçirdiğimiz altta kalan kızılcık püresini tencereye alıp üzerine şekeri ilave edelim. 
Kıvam alana kadar yaklaşık 25-30dk.ara ara karıştırarak kaynatalım.
Kavanozlara sıcakken dikkatlice doldurup kapaklarını kapatalım.










3 yorum:

  1. teşekkür ederim deneyeceğim ancak tırnağımızın üzerine dökme işi biraz tehlikeli gibi geldi yakmaz mı?

    YanıtlaSil
  2. Dikkatle yapılırsa sorun olmaz.Sorun yaşayacağınızı düşünüyorsanız aynı damlatma işlemini bardak altı veya tabağa damlatabilirsiniz.

    YanıtlaSil