28 Ekim 2012 Pazar

Kurban Bayramı

       


           Küçük yerlerde büyümenin güzelliklerini şimdi bayramlarda daha iyi anlıyorum.Çocukluk dönemimde annanemlerle evlerimiz yanyana idi.Teyzemler,dayımlar,halamlar  gelirlerdi.Almanya dan teyze çocukları, onların çocukları  her bayram olmasa da hep bir araya gelirdik.Şimdi ise çok uzun süredir hepimiz toplanamadık.Benim ilkokul ortaokul dönemlerimde çoğu bayramlar böyle geçerdi.
          Bir Kurban Bayramını anımsadım.İki üç büyüğümüz kurban kesmiştir.İşbirliği ile parçalara bölüp,birkısmını özellikle kurban kesilmeyen evlere öncelikle dağıtılmak üzere et parçalarının üzerine çörek otu serperek verirlerdi.Daha sonra hepimizin bir arada olacağı bir sofra kurulmak üzere hazırlıklara girişilir.Öncelikle karaciğer,yürek ve böbrekten oluşan bir kavrurma yapılır.Bir kişi bu işte görev alır.Diğer kişiler ise arda kalan etlerin bir kısmını haşlamalık,bir kısmını sonra gelecek misafirlere ikram  ve daha kolay muhafaza için kavurma yapmak üzere iş başına geçerlerdi.Etler doğranırken erkeklerde dışarıda kuzineyi yakarlar.Bahçedeki zeytin ağaçlarının altında masa ve sandalyeleri hazırlarlardı.O an tazeçik koparılmış marul, maydanoz,roka, tere,tazesoğanlardan yapılmış salata ve karaciğer kavurma, ekşimaya ekmeği eşliğinde...Yiyeceklerin muhteşemliği herhalde oradaki birliktelikten geliyordu diye düşünüyorum.
    

       Annem ve Rahmetli Ananemin
           Karaciğer Kavurması

  • 400-500 gr karaciğer(tercihan koç,koyun vb.)
  • 1 adet yürek
  • 2 adet böbrek
  • küçük bir parça iç yağı
  • 2 çorba kaşığı sıvıyağ
  • Tuz
  • kırmızı pulbiber,kekik
        Garnitür için 2-3 adet kuru soğan ,1 demet maydanoz,yarım limon,tuz

           Tavaya sıvıyağ ve çok küçük doğradığımız iç yağı koyalım,ocağın altını yakalım.Küçük küpler halinde doğradığımız yürek ve böbrekleri ilave edelim.İç yağ eriyip yürek ve böbrekler 10dk.kadar piştikten sonra 2 şer cm lik küp şeklinde doğradığımız karaciğeri ilave edelim.Ocağın altını açalım ki çok sulanmadan pişirelim.Tuz ve baharatları ekleyip ara ara karıştırarak suyu çekilene kadar kavuralım.Ciğer kolay piştiğinden suyu çekildikten sonra 5 dk kadar kavuralım daha fazla ocakta tutarsak kuru bir hal alır.Soğanları piyazlık doğrayalım bir tutam tuz ve limonu ilave edip karıştıralım üzerine temizleyip yıkayıp incecik doğradığımız maydanozları serpelim.Sıcak ciğerle servis yapalım.

















































             
          
          

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder