Çocukluğumun tatlarından olan ıspanaklı,peynirli,patlıcanlı,karışık otlu ve tarifini vereceğim soğanlı-kıymalı çeşitlerinin yapıldığı basma börek.Rahmetli ananem ve dedemin bahçesinde bulunan kara fırında(odun fırını) en önemlisi malzemeler zaten organik olduğu için tadı misli misli artan basma börek..... :)
HABERCİ KELEBEK |
HABERCİ KELEBEK |
- 3 su bardağı un
- 1 çay kaşığı toz şeker
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 paket hamur mayası
- Ilık su
HABERCİ KELEBEK |
- 5-6 adet büyük boy soğan
- 200 gr.kıyma
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 tatlı kaşığı kırmızı biber
- 1 tatlı kaşığı kimyon
- 1 çay kaşığı karabiber
- 4 çorba kaşığı sıvı yağ(ayrıca tepsi ve hamur için sıvı yağ)
Soğanları ortadan ikiye bölüp yarım ay şeklinde doğrayalım.Tavada 4 çorba kaşığı sıvı yağ ile 200 gr.kıymayı 5 dk kadar pişirip soğanları ilave edelim. Üzerine 1 tatlı kaşığı tuz,1 tatlı kaşığı kırmızı biber,1 tatlı kaşığı kimyon,1 çay kaşığı karabiber ekleyip 5 dk daha pişirip soğumaya bırakalım.
Hazırladığımız soğuyan harcı eşit olarak hamura yayalım.Kenarlardaki kalın hamurdan hafif hafif uzatarak ve incelterek orta noktada tüm kenar hamurları harcın üzerini kapatmaya çalışarak birleştirelim.Elimizi tekrar yağlayıp hamura bastırarak tüm tepsiye yayalım. Bazı yerlerde küçük yırtılma olabilir eğer büyükse kalın bölgelerdeki hamurdan ilave edip düzeltebiliriz.İsteğimize göre dilimleyip 30 dk.kadar daha hamuru ılık bir ortamda tekrar mayalanıp kabarması için bekletelim.Mayalanma olduktan sonra 1 yumurtaya çok az sıvı yağ ilave edip iyice çırpalım hamurun üzerine sürelim.170 derece ısınmış fırında 40-45 dk kadar (fırına göre) üzeri kızarana denk pişirelim.AFİYET OLSUN....
Oh oh oh...
YanıtlaSilAfiyetle ...